اهداف و چشم انداز

اهداف و  خط و مشی نشریه

"تاریخ هنر ایران دوره اسلامی"

الف- ضرورت و اهمیت:

     بررسی و مطالعه هنرهای سنتی، بومی، صناعی، تجسمی و کاربردی، معماری، بافت های تاریخی و آثار باستان شناختی حوزه فرهنگی ایران (شامل: جغرافیای کنونی ایران و جغرافیای سرزمین های تحت تاثیر فرهنگ و هنر ایران کهن) می تواند کمک شایانی در شناخت تاثیر و تاثر فرهنگ های این حوزه تمدنی، ارتباط های تجاری، سیاسی، مذهبی، جابجائی قومی، نژادی و مهاجرت ها در گذشته داشته باشد و از سوی دیگر موجب همگرائی، تقویت احساس همبستگی و اتحاد در میان این سرزمین ها و اقوام مختلف آنان گردد. تا کنون هیچ پژوهش شگرف و انسجام یافته ای در زمینه های مختلف هنری این حوزه گسترده صورت نگرفته است. از این روی با توجه به تاریخ و تحولات پربار هنری و نیز تنوع اقوام و نژادهای مختلف حوزه فرهنگی ایران (شامل: سرزمین های آسیای مرکزی، قفقاز، آناتولی، بین النهرین و شبه قاره هند)  و تاثیر آنان بر یکدیگر در این حوزه وسیع تاریخی و جغرافیائی ضرورت انتشار یک نشریه علمی با تمرکز ویژه بر سرزمین های حوزه فرهنگی ایران دوره اسلامی ضرورتی درخور توجه است.

ب- اهداف:

  • شناخت هنرهای گذشته و حال و نگاهی به آینده در حوزه فرهنگی ایران دوره اسلامی.
  • مطالعه پیشینه، تحولات و تغییرات آثار هنری سنتی، بومی و صناعی ملی و فرامنطقه ای حوزه تاریخی، جغرافیائی و فرهنگی ایران دوره اسلامی.
  • بررسی ارتباط های فرهنگی، تجاری، مذهبی، سیاسی و جابجائی های قومی و نژادی در حوزه فرهنگی ایران دوره اسلامی با تکیه بر آثار و شواهد هنری، معماری، تاریخی و باستان شناسی.
  • تقویت همبستگی و همگرائی در میان اقوام و نژادهای سرزمین های حوزه فرهنگی ایران دوره اسلامی با بهره مندی از مصداق های هنری و معماری و باستان شناسی.
  • گسترش و احیای هنرهای سنتی و بومی و تاثیرگذاری بر سبک زندگی و کاربرد نوین در میان اقوام و نژادهای سرزمین های حوزه فرهنگی ایران دوره اسلامی.
  • انتقال تجربه های هنری و تخصص های وابسته به آن در میان سرزمین های حوزه فرهنگی ایران دوره اسلامی.

ج- زمینه و محتوا:

نشریه تاریخ هنر ایران دوره اسلامی مقاله هائی را که در زمینه ی هنرهای سنتی، بومی، صناعی، تجسمی، کاربردی و نمایشی، موسیقی و هنرهای جانبی، هنرهای کتابت و کتاب آرائی، نگارگری و تذهیب، مرمت و حفاظت آثار و بناهای تاریخی و فرهنگی و بافت های تاریخی، معماری و تزئینات وابسته به آن، شهرسازی، پژوهش هنر، مطالعات تطبیقی هنر و هنر اسلامی با محوریت سرزمین های حوزه فرهنگی ایران دوره اسلامی باشند، پس از بررسی اولیه در هیات تحریریه، ارسال به داوران و تائید آنها، به چاپ خواهند رسانید.